Uitvaartverzekering en/of uitvaartvereniging

 

 

Veel mensen zijn lid van een uitvaartvereniging zoals bijvoorbeeld Yarden , Monuta, Ardanta enz. of hebben een uitvaartverzekering. Vaak hebben ze het idee dat bij overlijden de volledige uitvaart wordt geregeld en betaald door de uitvaartvereniging of verzekering.

Er worden binnen deze polissen dan bedragen afgesproken, regelmatig zult u dan ook nog post ontvangen dat het bedrag nu echt te laag geworden is en dan er bijverzekerd moet worden. Bedragen van € 6.000,-- en soms nog hoger worden als ‘normaal’ tarief genoemd voor een uitvaart te kunnen organiseren. (zie Tarieven)

 

Hier komt nog bij dat de laatste jaren uitvaartverenigingen en uitvaartverzekeringen zijn gaan werken met een zogenaamd "standaardpakket". Een standaardpakket bestaat dan uit een standaard Fineerkist, standaard aantal rouwkaarten, standaard aantal kopjes koffie, enz. Zaken die buiten de standaard vallen, zoals een andere kist, extra rouwkaarten en dergelijke, worden aan de nabestaanden rechtstreeks in rekening gebracht. Uitvaartverenigingen en uitvaartverzekeringen hebben vaak vaste afspraken met een zelfstandige uitvaartondernemer die voor de vereniging of de verzekering de uitvaart verzorgt. De uitvaartondernemer brengt de standaardkosten in rekening bij de vereniging of verzekering en de extra kosten worden in rekening gebracht bij de nabestaanden.

 

Wat veel mensen niet weten is dat als u lid bent van een uitvaartvereniging of een uitvaartverzekering u niet verplicht bent om de uitvaart ook door hun te laten verzorgen.

 

Steeds meer nabestaanden willen zelf bepalen welk uitvaartbedrijf ze willen inschakelen. Dit is ook logisch. Voor nabestaande is het heel erg belangrijk dat u op één lijn zit met de uitvaartverzorger en er een goed en vertrouwd gevoel bij heeft.

Dit wordt natuurlijk door de verenigingen en verzekeringen vervelend gevonden, zij hebben vast afspraken met vaste tarieven met een aantal ondernemer. Als u dan voor een ondernemer kiest waar zij geen vaste afspraken mee hebben wordt er gewoon minder winst gemaakt. Echter wat ik veel belangrijker vind is dat het geen standaarduitvaart wordt volgens de regels van de vereniging of verzekering maar dat het een uitvaart wordt zoals u of de overledene graag gewenst zou hebben.

 

Als u dus niet kiest voor de standaarduitvaart van de vereniging of verzekering maar meer voor een persoonlijke invulling worden direct de kosten erbij gehaald. Het zou dan allemaal veel duurder uitpakken. Uiteraard hangt dit van uw wensen af, maar die extra kosten zou u ook kwijt geweest zijn bij de ‘eigen’ uitvaartvereniging of verzekering. Het kan namelijk zelfs zo zijn dat indien uw wensen niet al te groot zijn u nog geld overhoudt aan de polis die is afgesloten.

 

 

Verenigingen en verzekeringen zullen niet blij zijn als u voor een andere uitvaartbemiddelaar kiest dan de standaard uitvaartondernemer. Mocht U mij kiezen om de uitvaart voor u te mogen verzorgen, dan neem ik contact op met uw verzekering of vereniging. Voor mij is het niet meer dan logisch dat nabestaande zelf kunnen bepalen aan wie ze de uitvaart toevertrouwen van hun dierbare. Een goede uitvaart die naar wens van de nabestaande en/of overledene is verzorgt, weegt voor mij veel zwaarder dan welke belang van welke organisatie dan ook.

Henk van der Gaarden  De Eik 183  3224 TB Hellevoetsluis  Tel: 06- 5395 4008  

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now